«انجمن حامیان فرهنگ قرضالحسنه و کارآفرینی اجتماعی» که با عنوان نمادین «نهاد مردمی رسالت» نیز شناخته میشود، یک سازمان مردمنهاد غیرانتفاعی محسوب میشود و اعضای آن با پرداخت «حق عضویت»، از توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی، توسعه فرهنگ کارآفرینی اجتماعی و توسعه فرهنگ قرضالحسنه حمایت میکنند.
از طرفی «انجمن حامیان فرهنگ قرضالحسنه و کارآفرینی اجتماعی» یک زیستبوم اقتصاد-اجتماعی مردمی است که در آن، قریب به ۱۰ میلیون عضو، اعم از راهبران اجتماعی، آحاد جامعه (در قالب کانونهای همیاری اجتماعی، هستههای کارآفرینی اجتماعی)، حامیان و سازمانهای رهیاری، بهمنظور بهبود معیشت اقشار خرد جامعه، در کنار یکدیگر نقش ایفا میکنند.
در این زیستبوم، راهبران اجتماعی، کانونهای همیاری اجتماعی، هستههای کارآفرینی اجتماعی و حامیان بهعنوان میدانداران اصلی محسوب میشوند:
«راهبران اجتماعی» کسانی هستند که دغدغه حل مسائل اجتماعی از طریق خود مردم را دارند و بانیان و پرچمدار شکلگیری کانونهای همیاری اجتماعی هستند. اینها سعی میکنند که از ظرفیت مردم برای حل مسائل خودشان استفاده کنند.
«کانونهای همیاری اجتماعی»، جمعهایی مردمی با دغدغهها، ویژگیها و همّ مشترکی است (مثل همخانواده، هممحلی، همطایفه، همشهری، هممسجدی، همکار و…) که با محوریت و جلوداری راهبران اجتماعی گردهم میآیند و سعی بر این دارند که مبتنی بر ظرفیتهای جمعی خود، مسائل را حل کنند و نیز اقداماتی جمعی برای بهبود کار و زندگی اعضای جامعه خود انجام میدهند.
«هستههای کارآفرینی اجتماعی»، جمعهای عمدتاً خانوادهمحوری هستند که حول کار و کسبهای خرد و خانگی گردهم میآیند. این هستهها در رونق اشتغال، تولید و بازار در این زیستبوم مردمی نقشی جدی دارند.
«حامیان»، اشخاص یا سازمانهایی هستند که در ابعاد مختلف از فعالیتهای همراهان خانواده رسالت حمایت میکنند؛ مثل حمایت اعتباری (یعنی اعتبار موردنیاز آنها برای اخذ وام را مهیا میکنند)، حمایت بازرگانی (یعنی در زنجیره ارزش هستهها، سعی میکنند محصولات، مواد اولیه و تجهیزات موردنیازشان را با قیمت مناسبتر به آنها بدهند یا محصولات این هستهها را خریداری کنند)، حمایت فنی و علمی (مثلاً ممکن است یک تکنولوژی خاصی که یک هسته برای بهبود محصولاتش نیاز دارد را در اختیارش قرار دهند) یا حمایت فرهنگی (یعنی سعی میکنند که فرهنگ قرضالحسنه، فرهنگ همیاری اجتماعی و فرهنگ کارآفرینی اجتماعی را بین مردم ترویج کنند تا مردم، هرچه بیشتر با این الگو آشنا شوند و در این فضا، بیشتر فعالیت کنند).
از طرفی، متناسب با نیازها و فعالیتهای این میدانداران اصلی، شش سازمان غیردولتی و خصوصی وجود دارند که هرکدام تخصص ویژهای داشته و مبتنی بر تخصصشان، سامانههایی را در اختیار این اعضا قرار میدهند:
«بانک قرضالحسنه رسالت»، اولین بانک قرضالحسنه خصوصی کشور است که تأمین مالی قرضالحسنه شرعی، آسان و ارزان برای اقشار خرد جامعه را برعهده دارد.
«شرکت پردازش اطلاعات مالی پارت»، بهطور تخصصی در زمینه اعتبارسنجی اعضا فعالیت دارد.
«شرکت کارگزاری بیمه برخط رسالت»، با هدف تأمین نیازهای بیمهای متعدد اعضای این زیستبوم (نظیر خودرو، درمان، عمر و حوادث، محصولات کسبوکارها و…) شکل گرفته است.
«شرکت فرداپ»، با طراحی سامانه آنلاین «بازار اعضا»، بستر عرضه و تقاضای منصفانه و اعتمادساز را بین همراهان فراهم نموده است.
«شرکت کارآفرینی شکوه ایثار»، جهت مدیریت حملونقل مرسولات سازمانهای رهیاری (نظیر کارت بانکی، دستهچک و…) و محصولات تولیدی کسبوکارهای خرد و خانگی در این زیستبوم ایفای نقش میکند.
«دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت»، مأموریت فرهنگسازی، مهارتافزایی و مدیریت دانش را برعهده دارد.